Wat vinden de lezers ervan?

“Zo ga ik ook van regels houden”.

“Boukje Keijzer heeft een fijn praktisch boek geschreven over hoe je kunt balanceren tussen ruimte en houvast in organisaties.”

“Wat mij erg aanspreekt is dat Boukje Keijzer nadrukkelijk aangeeft wat jij en wij allemaal zélf aan het ervaren van regeldruk kunnen doen. Elk hoofdstuk biedt vele praktijkvoorbeelden en eindigt met een opdracht, om iets te gaan DOEN met de regels en de rek. “

“Dat klinkt allemaal heel plastisch en avontuurlijk, en zo is dit boek ook geschreven: het is boeiende kost!”

Een paar quotes uit de enthousiaste expertrecensies die de afgelopen weken zijn verschenen over De regels en de rek bij Managementboek. Voor als je nog mocht twijfelen of je het aan moet schaffen.. Niet twijfelen, doen!

Er is veel meer mogelijk dan je denkt!

Een mooi, vrolijk gesprek met Summer Koster en Mandy Peper van Sociaal Domein Online. Over Boukje haar missie om mensen te laten ervaren dat er veel meer mogelijk is dan ze denken. En over hoe je als professional meer ruimte kunt creëren zonder het broodnodige houvast te verliezen. Het was inspirerend om onze ervaringen met regels en rek in het sociaal domein uit te wisselen. Luister maar!

Equality vs. Equitity

Een belangrijke reden om regels op te stellen is om gelijkheid tussen mensen te garanderen. Maar daarvoor moet wel eerst de uitgangssituatie gelijk zijn. In het boek wordt dit geïllustreerd door het verschil tussen equality en equity te beschrijven. Dit plaatje laat de complete dynamiek zien.

Regels in tijden van nood

Eén van de dingen die de coronacrisis zichtbaar heeft gemaakt is dat onder druk alles vloeibaar wordt. Ook onze omgang met regels. Veel regels bleken in tijden van nood helemaal niet zo noodzakelijk meer, andere bleken juist cruciaal te zijn om snel en effectief te kunnen handelen. Sowieso bleken we in heel korte tijd regels op te kunnen stellen of veranderen, waar we normaal maanden of zelfs jaren over doen. Ook werd zichtbaar dat slecht opgestelde regels, waarvan onduidelijk is of je ermee bereikt wat ze beogen, voor weerstand en verwarring zorgen. In Italië richten ze hun corona-herstelplan op het aanpakken van de bureaucratie. Misschien kunnen wij in Nederland ook iets zinnigs doen met de geleerde lessen over regels en rek. In het boek is daarvoor als bonus een handig hoofdstuk opgenomen met regels voor het opstellen van regels.

Lees in het artikel van Binnenlands Bestuur hoe Italië dat doet.

Wat als alles mag?

In de jaren dat ik Nederland rondtour met De regels en de rek heb ik talloze redenen gehoord waarom het toch niet mag, het opzoeken van de rek. Die beren op de weg nemen we heel serieus, maar wat mij betreft is het tijd voor een tegengeluid. Daarom schreef ik het essay “Wat als alles mag?”, dat is verschenen in het onweerstaanbare magazine Het Zoet.

Je vindt het artikel hier: Wat als alles mag?