De regels en de rek

Volgens het woordenboek is een regel ‘een voorschrift over wat mag en niet mag of een gebruik dat ontstaan is uit een afspraak of gewoonte’. Ze zijn gemaakt om onze samenleving in goede banen te leiden en om houvast te geven in complexe situaties.

Regels zijn er in allerlei soorten en maten. Ieder met zijn eigen karakter en impact. Ze zijn opgesteld om iets te regelen wat we met elkaar belangrijk vinden. Bijvoorbeeld om processen te stroomlijnen of verantwoording af te leggen over ons handelen. Of om belangrijke publieke waarden zoals gelijkheid, veiligheid en integriteit te bewaken. In de praktijk blijkt echter dat regels niet altijd regelen wat ze beogen. Dan baseren we ons op een papieren werkelijkheid van afvinklijstjes en kwaliteitsplannen, die slechts voor schijnveiligheid zorgen.

Als de wil er is om de rek op te zoeken, ontstaat ruimte om op een andere manier naar regels te kijken. Zonder het broodnodige houvast dat ze bieden kwijt te raken. In het boek De regels en de rek staan zeven manieren om rek in de regels te vinden. Zo kun je spelen met tijd en aantallen, je hart verruimen en je perspectief verbreden, maatwerk leveren en eventueel de regels aanpassen. Of het net als Pipi Langkous gewoon anders gaan doen en zien wat er gebeurt. Er is veel meer mogelijk dan je denkt.

Op zoek naar een nieuw perspectief?
Laat je inspireren door deze voorbeelden.