GESPREKSMATERIAAL

In gesprek over regels en rek

Ik ben ervan overtuigd dat iedereen in staat is om zélf iets aan regeldruk te doen. In het boek De regels en de rek help ik je om stap voor stap te ontrafelen van welke regels je last hebt en wat ze proberen te regelen. Ik laat zien hoe je de rek in de regels kunt vinden, zonder het houvast dat ze bieden los te hoeven laten. En ik help je om het gewoon te gaan DOEN.

Het gespreksmateriaal hieronder kan daarbij bruikbaar zijn. Het omvat de belangrijkste overzichtsplaatjes uit het boek die je eenvoudig op A4 of A3-formaat kunt uitprinten. Praatplaten noemen wij dat. Leg ze op tafel en ga het gesprek aan met je collega’s of andere betrokkenen over de balans tussen regels en rek in jouw organisatie. Aan het eind van elk hoofdstuk van het boek vind je concrete opdrachten om dit gesprek te voeren.

Je kunt daarbij ook de speciaal ontwikkelde kaartenset gebruiken (hier verkrijgbaar) om het gesprek te voeren over regels en rek. Zo start je zelf een ontregelbeweging in jouw organisatie. Uiteraard kunnen we je ook op andere manieren helpen bij het voeren van goede gesprekken over ruimte en houvast en het vinden van een betere balans daartussen in jouw organisatie. Neem daarvoor vrijblijvend contact met ons op.

Gespreksmateriaal

Alle praatplaten (8 stuks) achter elkaar vind je hier.

Je kunt de praatplaten ook apart downloaden:
> een overzicht van veel voorkomende interne regels. Voor het geval je eraan herinnerd moet worden van welke regels je allemaal last kunt hebben.
> de regeldrukmatrix, waarmee je kunt prioriteren met welke regels je als eerste aan de slag gaat (omdat ze veel tijd kosten en/of heel irritant zijn).
> een overzicht van de regelcontext waarbinnen regels opgesteld kunnen zijn.
> de belangrijkste redenen om regels op te stellen. Zodat je weet welk houvast de regels beogen te bieden.
> de zeven rekstrategieën: tijd rekken, volume verminderen, hart verruimen, perspectief verbreden, maatwerk leveren, regel oprekken en natuurlijk Pipi Langkousen.
> een overzicht van de verschillende soorten beren op de weg die je kunt tegenkomen: persoonlijke beren, organisatieberen, sturingsberen of relatieberen.
> de berenmatrix, om te bepalen hoe gevaarlijk de beren op je weg zijn. Zijn het knuffelberen, wasberen, bruine beren of grizzly’s?
> het berenlandschap, waarop je alle beren in kaart kunt brengen. Op wiens weg staan ze eigenlijk? En wanneer verwacht je ze tegen te komen?